De behandeling


Elk paard is anders

 

Het is belangrijk dat de behandeling past bij de lichamelijke én geestelijke gesteldheid van het paard op dat moment.  Elk paard is uniek en daarom zijn de behandelingen nooit hetzelfde.

 

Mijn intuïtie, gevoel, kennis en ervaring zijn instrumenten die ik inzet om te bepalen wat elk paard nodig heeft. Mijn vaardigheden op het gebied van massage, polarisatie, mobiliseren en stretchen gebruik ik om het paard te behandelen.

Doel

Het doel van de behandeling is op de eerste plaats het verbeteren van de houding en beweging van het paard. Om bij het paard bewegingen nog soepeler te maken, moeten er knelpunten worden opgelost.

 

Een ander belangrijk onderdeel van de behandeling is het paard te laten ervaren dat die beweging écht beter voelt. Dat gebeurt tijdens de behandeling doordat het paard merkt dat het aanspannen van bepaalde spieren niet meer pijnlijk is. Dit merkt hij ook  na de behandeling als hij 10 minuten moet bewegen.

 

 

 

Tijdens de behandeling

Om een paard goed te kunnen behandelen is het belangrijk dat het paard zich volledig ontspant. Als de spieren ontspannen zijn, zijn onregelmatigheden in de spieren beter te voelen en te behandelen. Zo kan ik de knelpunten opsporen en oplossen.

 

De behandeling wordt daarom bij voorkeur uitgevoerd in een voor het paard vertrouwde omgeving. Daarnaast zorgt de opbouw van de behandeling ervoor dat het paard echt ontspant.

Het paard krijgt tijdens de behandeling de ruimte om te reageren op wat er gebeurt. Juist die reacties vertellen mij wat de behandeling met het paard doet en wat het paard nodig heeft.

Na de behandeling

Ook na de behandeling is er geen standaard advies voor wat er nog moet gebeuren.

 

Ik zorg dus ook na de behandeling voor een passend advies dat afhankelijk is van wat er tijdens de behandeling is gebeurd.

 

Soms is het verstandig om het een paar dagen rustig aan te doen, maar meestal kan een paard de volgende dag alweer verder met zijn gebruikelijke programma.